EFT voor PTSS
Een milde behandeling van heftige trauma's
► Trauma en PTSS (uitgebreid)
Trauma en PTSS

Trauma en PTSS

In het kort:

Traumatische ervaring
. Een traumatische ervaring doet iemand op als hij/zij een situatie als levensbedreigend ervaart en zich hulpeloos voelt. Deze ervaring gaat gepaard met intense gevoelens van angst, woede en/of walging. Het gevoel van hulpeloosheid ontstaat als iemand niet meer in staat is om te vechten of vluchten, waarna hij/zij een verstarring van lichaam en/of geest zal ervaren.

Trauma. Een trauma ontstaat als de vecht- en/of vluchtenergie, die zich in het lichaam heeft opgehoopt ten gevolge van de verstarring, na deze verstarreactie niet meer ontladen kan worden. De traumatische ervaring, die in het geheugen is opgeslagen, zal dan daaruit niet zomaar gewist kunnen worden.

PTSS. Een Post Traumatische Stress Stoornis kan zich ontwikkelen als de traumatische ervaring uit het verleden zich telkens weer als herinneringen en flashbacks opdringt aan het normale bewustzijn, met alle stressvolle emoties die daaraan vastzitten, alsof die ervaringen nog steeds in het nu plaatsvinden. Die herinneringen worden geactiveerd door prikkels uit de omgeving, door een herinnering of komen uit je lichaam. De hernieuwde beleving van de traumatische ervaring leidt vaak opnieuw tot kenmerken die horen bij een vecht-, vlucht- en/of verstarreactie. Iemand wordt daardoor met de tijd steeds gevoeliger, krijgt meer last van dezelfde en andere emoties en is steeds makkelijker te prikkelen. Op het laatst is een prikkel uit de omgeving niet eens meer nodig en komen de herinneringen vanzelf. Dit doet ons systeem in een poging om ons de niet verwerkte ervaringen alsnog te laten verwerken.


Uitgebreide informatie

Deze website bevat ook uitgebreide informatie over het ontstaan en de behandeling van trauma en PTSS, met de volgende onderwerpen:

1. Definitie/criteria trauma en PTSS.
2. Het emotionele en het cognitieve brein.
3. Twee soorten bewustzijn.
4. Het grenzenconcept.
5. De Vecht-, Vlucht- of Verstarreactie (Fight/Flight/Freeze).
6. De rol van het geheugen bij trauma.
7. Conditionering.
8. Dissociatie.

Lees verder....


Gevoel
Home
Inleiding
EFT behandeling
Trauma en PTSS
PTSS in de media
Doelgroepen
Nuttige links
Even voorstellen
Tarieven
Contact
Forum