EFT voor PTSS
Een milde behandeling van heftige trauma's
► Is EFT geschikt voor mij?
EFT behandeling

 

EFT Behandeling

Emotional Freedom Techniques (EFT) is een emotionele vorm van acupunctuur zonder naalden, die in het midden van de jaren negentig in de VS is ontwikkeld.

Bij EFT wordt er van uitgegaan, dat als iemand een negatieve gebeurtenis meemaakt, dit kan leiden tot een verstoring in het energiesysteem van het lichaam. Deze verstoring wordt dan gevoeld als een negatieve emotie. Een kleine verstoring (dus een “klein" trauma) kan in veel gevallen goed worden verwerkt door er over te praten, te begrijpen wat er gebeurde en actie te nemen om de situatie te verbeteren. Hiermee verdwijnen die negatieve emoties meestal helemaal. Soms echter, is een traumatische gebeurtenis zo ingrijpend dat verwerking niet helemaal lukt en de energieverstoring zal dan ergens in het lichaam opgesloten blijven.

Met EFT kunnen deze verstoringen goed verholpen worden. Door te kloppen op bepaalde punten op de huid wordt een miniem stroompje energie opgewekt. Daarmee wordt de energie die door de lichaamsmeridianen stroomt (bekend uit de acupunctuur) opnieuw gebalanceerd. Tegelijkertijd concentreert de cliënt zich telkens op een van de negatieve emoties rond de meegemaakte negatieve ervaring, waarbij onder begeleiding van een ervaren behandelaar die negatieve emotie wordt uitgesproken. En hoe vreemd het ook mag klinken, het effect is dat de ingebrachte energie de bestaande verstoring in het energiesysteem en de daarmee verbonden negatieve emoties steeds minder laat worden en deze in veel gevallen helemaal laat verdwijnen.

Het bovenstaande zal niet iedereen meteen logisch vinden. Echter, nog niet eens zo lang geleden waren wij westerlingen heel sceptisch over acupunctuur, een therapie die al meer dan 5000 jaar in het Oosten wordt toegepast. Omdat het overduidelijk is dat veel mensen baat hebben bij acupunctuur voor bijvoorbeeld pijnbehandeling, wordt het ook bij ons steeds meer geaccepteerd, ook omdat er steeds meer wetenschappelijk bewijs wordt geleverd. Naar EFT is nog relatief weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan en daarom is een gezonde scepsis heel begrijpelijk. Toch zijn de met EFT behaalde resultaten zodanig opmerkelijk, dat EFT in toenemende mate wordt gebruikt in zowel het buitenland als in Nederland.

Kijk voor ervaringsberichten van mijn clienten op www.acutaptuur.nl/verhalen en op www.facebook.com/martin.dewitte.54.

En het is niet zonder reden dat EFT een snelgroeiende behandelmethode is. Ons geestelijk welzijn is heel belangrijk, vaak nog bepalender voor hoe we in het leven staan dan onze lichamelijke gezondheid. Een van de meest ingrijpende dingen die ons kan overkomen is het ontwikkelen van PTSS na het meemaken van heftige traumatische gebeurtenissen. Zelfs de ernstige symptomen van PTSS blijken met EFT effectief, grondig, patiëntvriendelijk en relatief snel aangepakt te kunnen worden.

Belangrijke voordelen van EFT in vergelijking met andere technieken zijn:

 

  • op de eerste plaats dat de therapeut de negatieve emoties heel voorzichtig en geleidelijk benadert. De therapeut weet hoe snel hij/zij kan gaan, op basis van de door de cliënt gepresenteerde klachten en daarmee is het in feite de cliënt die het tempo bepaalt. Hierdoor houdt de cliënt altijd de controle over het proces waardoor hij/zij zich veilig kan blijven voelen en de behandeling maximaal effectief kan zijn.
  • en op de tweede plaats dat de techniek makkelijk zelf te leren is zodat je niet afhankelijk blijft van een therapeut. EFT is daarom naast een zeer effectieve therapeutische techniek ook een heel goed zelfhulpmiddel, dat je makkelijk kunt gebruiken om (stress) klachten te voorkomen en verhelpen. Bij PTSS is het raadzaam om de klachten samen met een ervaren therapeut aan te pakken.

Wil je weten of EFT geschikt is voor jou, lees dan verder...


Gevoel
Home
Inleiding
EFT behandeling
Trauma en PTSS
PTSS in de media
Doelgroepen
Nuttige links
Even voorstellen
Tarieven
Contact
Forum